Aantal etherische knopen overtreft voor het eerst die van Bitcoin

Ethereum is booming en nu heeft de zogenaamde „decentrale computer van de wereld“ Bitcoin overtroffen in termen van het totaal aan knooppunten, zo bleek uit nieuwe gegevens.

Etherische kruistocht van knooppunten

Uit gegevens van Ethereum node service en technologiebedrijf Bitfly bleek dat het Ethereum-netwerk nu meer dan 11137 actieve nodes heeft, volgens een tweet. Bitcoin Investor daarentegen heeft 10981 actieve nodes.

Nodes zijn in wezen de ruggengraat van elk blokketensysteem. Daarbinnen zijn de gegevens van de blokketen opgeslagen, en ze kunnen zowel op commerciële servers als op de gemiddelde gebruikerscomputer worden uitgevoerd.

Alle blockchain nodes zijn met elkaar verbonden en wisselen voortdurend de laatste gegevens met elkaar uit om het netwerk „geüpdatet“ te houden. De gegevens worden dus opgeslagen, verspreid en bewaard binnen de blockchain, met nodes die een volledige kopie bevatten van de transactiegeschiedenis van de blockchain, „full nodes“ genaamd.

De snelle groei van het Ethereum-netwerk is nu gekatapulteerd naar het grootste blokketennetwerk, ook al is het meer dan zes jaar na Bitcoin ontstaan. Dit kan worden toegeschreven aan het grote aantal toepassingen, instanties en producten die op het Ethereum draaien in vergelijking met Bitcoin, dat minder gebruik heeft gemaakt van een technologisch netwerk en meer van een digitaal product.

Waar zijn alle Bitcoin (knooppunten)?

2820 nodes, volgens de Bitnodes, zoals geclassificeerd onder „n.a. Intussen is de VS leidend in de adoptie van Bitcoin node (in termen van ‚bereikbare‘ nodes), met meer dan 1847 nodes (16% van het netwerk) gesitueerd in het land. Tech speler Duitsland komt op de lijst met 1712 nodes (15% van het netwerk), waarbij Frankrijk ver onder – 578 nodes (5% van het netwerk) komt.

Interessant is dat China, dat de meerderheid van de hashing power van Bitcoin controleert, geen traceerbare Bitcoin-knooppunten lijkt te hebben.

Het Ethereum netwerk heeft de afgelopen week een sterke groei doorgemaakt, met meer dan 2.200 nodes die na 23 november zijn toegevoegd. Dit valt samen met de aanstaande lancering van het ETH 2.0 netwerk, waarbij het Ethereum verschuift van het huidige ‚proof of work‘ consensusontwerp naar een ‚proof of stake‘ mechanisme.

Het gaat live op 1 dec., d.w.z. morgen, en is de eerste van een aantal verschillende fasen. Ethereum zou een sneller netwerk, lagere tarieven en meer schaalbaarheid zien als ETH 2.0 eenmaal is uitgerold, een stap die jaren kan duren voordat het in zijn geheel is voltooid (de verschillende fasen zullen voortdurend worden uitgerold).